دولت هلند تمبرهای سبز هلندی را چاپ نکرده است

 

"از دولت هلند قلبا متشکرم" یا "دم دولت هلند گرم"، از جمله پیام هایی است که از یک ماه پیش به کرات در ای میل ها، توییتر و جدیدا در برخی شبکه های تلویزیونی دیده و شنیده می شوند. اخیرا در فیس بوک نیز کاربری با نام و عکس زهرا رهنورد، در متن کوتاهی از هلند به خاطر انتشار تمبرهای سبز تشکر کرده بود. این"تشکرات قلبی از (دولت) هلند" بخشی از واکنش هیجان زده ایرانیانی است که در برخی خبرها شنیده و دیده اند که گفته شده است: "دولت هلند به نشانه هواداری از جنبش سبز ایران، اقدام به چاپ تمبرهای یادبود کرده است". ضمیمه چنین ای میل هایی نیز، تصویر مجموعه ای از تمبرهای سبز رنگی که اسم کشور هلند و عدد 44 (بهای تمبر44 سنت است) روی آن ثبت شده، است. برخی فرستنده ها نیز با کشیدن فلشی به سوی "44یورو سنت" و کلمه "ندرلند" (هلند)، به زعم خود بر"موثق"بودن خبر تاکید می کنند.

 

اما ماجرا چیست؟ اداره پست خصوصی (و نه دولتی) هلند چند سالی است که امکانی برای شهروندان در نظر گرفته که می توانند با آپلود کردن تصویر دلخواه خود، تمبر پستی مورد علاقه خود را طراحی و به عنوان تمبر رایج و معتبر از آن استفاده کنند. شهرزاد نیوز دو سالی است که به جای استفاده تمبرهایی که اکثرا با پرتره ملکه هلند منقش اند، لوگوی خود را به صورت تمبر در آورده و با یک تیر دونشان می زند: هم تبلیغ می کند و هم مراسلات را به مقصد می رساند. خواننده این سطور هم می تواند با مراجعه به سایت شرکت پست هلند، تمبر مورد علاقه خود را با پرداخت 4 سنت اضافی، طراحی کرده و مورد استفاده قرار دهد. در آن صفحه یک فیلم کوتاه، متقاضی را کمک می کند که در اسرع وقت، سفارش خود را بفرستد.

 

این که بیننده ای از ایران، از این خبر ناموثق به وجد بیاید و به شبکه تلویزیون ماهواره ای زنگ بزند و از دولت هلند تشکر کند، گرچه تاثر برانگیز، اما قابل درک است. مسئول، آن رسانه ای است که خبر ناموثق را چک نکرده پخش می کند و امید کاذب در بیینده به وجود می آورد. واکنش هیجان زده آن گیرنده مقیم خارج/هلند نیز که ممکن است از امکانات موجود شرکت ها بی خبر باشد و سالی یکبار هم نامه ای پست نکند، قابل درک است.

 

اما این که چرا آن "رسانه" یا آن کاربر فیس بوک که در بیوگرافی اش خود را "بانوی اول" نامیده، هرچه را که در صندوق پستی ایمیل اش دریافت کرده، منتشر می کند و "تشکرنامه به هلند" نیز می نویسد، قابل تعمق است. ضمن این که سکوت آن فرد/افرادی که با چاپ این گونه تمبرها و بزرگ نمایی این اقدام تبلیغی، آن را به یک دولت منتسب می کنند تا شاید با این نوع دوپینگ ها، تاثیر گذاری سیاسی خود و حمایت دیگران را بیشتر از آن چه که هست، نشان دهند، نه تنها قابل تعمق، بلکه تاسف بار و نگران کننده است.

 

مینا سعدادی / 18 آبان 1388